Когато човек гледа Джентълменът Джак“ (HBO GO) първия въпрос, който си

...
Когато човек гледа Джентълменът Джак“ (HBO GO) първия въпрос, който си
Коментари Харесай

Джентълменът Джак – първата модерна лесбийка

Когато човек гледа „ Джентълменът Джак “ (HBO GO) първия въпрос, който си задава, е, „ Ама това истина ли е? “. Да, истина е. Освен това историята е показана толкоз правдоподобно, че обликът на Ани Листър, основната героиня, вечно ще остане обвързван със Суран Джоунс –актриса, за която не спестявам екстаз. Звездата й изгря късно с ролята й в сериала „ Доктор Фостър “, само че това не значи, че 40-годишната Суран не е дала безусловно всичко от себе си от дребна, с цел да е там, където е през днешния ден – измежду най-търсените актриси.



Действието в сериала се развива измежду тучната зеленина на провинциалния Шибдън, Халифакс през XIX век. са употребявани персоналните дневници на Ани Листър, писани от нея от 1806 до гибелта й през 1840 година. В тях има 4 милиона думи, разказващи в детайли за всеки аспект от живота по това време. Дневниците са толкоз скъпи, че през 2011 година са включени в регистъра на UNESCO Memory of the World Programme. Ани Листър е писала за всичко – от размисли върху времето до обществени събития, публични връзки, както и нейни бизнес ползи. Сравнително дребна част от тези 4 милиона думи са кодирани. За тези пасажи тя е комбинирала гръцка писменост, зодиакални знаци, пунктуация и математически знаци, с цел да опише още една история: какво е да си хомосексуална жена при започване на XIX век. Днес, Ани Листър се счита за първата съвременна лесбийка.



Ани Листър, с локално название „ Джентълменът Джак “, е била богата собственичка на земя, ръководеща парцелите си с желязна ръка. Поради това, че е била по-високо в обществената стълбица, не я е грозяла бесилката. Обличала се е „ по мъжки “, държала се е „ като мъж “, само че това не значи, че животът й не е минал

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР